Алпийско ски рали за купа „Сърнена гора“-Белмекен – 2023г.

Алпийско ски рали за купа „Сърнена гора“-Белмекен – 2023г.


На 04.03.2023г. за 15–ти пореден път се проведе традиционното състезание по ски-алпинизъм за купа „Сърнена гора“, организирано от клуба по ски-туризъм към едноименното туристическо дружество.

За трети път мероприятието беше проведено в района на високопланинската спортна база Белмекен. Подготовката и организацията за състезанието започна на 28.02.2023г. и завърши на 05.03.2023г.. Трасьорите на ски-ралито бяха изключително затруднени от метеорологичните условия – непрестанна мъгла и липса на достатъчно сняг поради високите температури дори и на надморска височина от над 2000 метра.

Въпреки всичко, благодарение на над 20 човека – членове на клуба по ски-туризъм към ТД „Сърнена гора“ и приятели трасето от около 15 километра с около 1200 метра положителна денивелация беше маркирано перфектно за очертаващото се мъгливо време и в деня на състезанието.

Благодарение на Цецо Цонков от алпийски клуб „Железник“ беше избран и осигурен алпийски маршрут по известен като „парапет“, с което се слави ралито организирано от нашия клуб.

Състезанието беше проведено в три групи:

А група – отборно по двама човека в свръзка – 4 двойки (8 състезатели)

Б група – индивидуално – 14 състезатели

С група – деца и любители – 8 състезатели

Клуба по ски-туризъм при ТД „Сърнена гора“ беше представен от един състезател в Б група – Стефан Вътев, който зае призовото 3-то място. Поради заболяване в последния момент отпаднаха двама състезатели при децата Ивайло Толев и Калоян Толев.

Състезанието беше подсигурено от достатъчен брой съдии (членове на клуба по ски-туризъм) на всяко възлово място от трасето, представители на ПСС – Стара Загора, медицинско лице – Димитър Радев и моторна шейна със специалното разрешение на НП „Рила“.

За всеки един участник в състезанието (състезатели, трасьори, съдии и др.) имаше подаръци, осигурени с помощта на ТД „Сърнена гора“ – Стара Загора, а за призьорите в трите групи бяха връчени и награди предоставени от фирма „ЕМОНА“ ЕООД, гр.Пловдив и Зелени Балкани.

Традиционно състезанието беше закрито с другарска среща и почерпка, на която присъстваха всички състезатели, съдии, организатори, домакини и гости на мероприятието.

 

 

 

 

 

07.03.2023г.

Стара Загора