Заедно в Рила планина – проект „Адезно-достъпната заедно планина“

Заедно в Рила планина – проект „Адезно-достъпната заедно планина“


От 10-ти до 13-ти август се осъществи дълго замисляният и мечтан лагер в Рила.
Лагер, на който бяха заедно деца и младежи, които могат да ходят и техни връстници, които не могат да ходят самостоятелно.
Проявата е една от първите, вдъхновени от проект „Адезно-достъпната заедно планина“ (https://www.facebook.com/Adezno.Zaedno ) . АДЕЗНО има за цел да направи нормални явления и в България адаптирания туризъм и движение в природата над ограничвнията с помощта на специализирани помощни средства, подходяща организация и силата на доброволци, визионери и съмишленици. Това, което ни обединява, е желанието да дадем възможност, условия и начини на все повече и повече деца и младежи, които имат двигателни дефицити да бъдат заедно с настоящи и нови приятели, семействата си и близки в природата/ в планината.
Сбъдвашите и търсещи начин да се осъществява такова движение бяха:
Туристическо дружество „Сърнена гора“-Стара Загора в лицето на Ваня Петкова, прекрасните деца и техните учителки от Образователен и туристически център „ Кукуряк“, прекрасните доброволци Калин Иванов, Димитър Тодоров, Николай Тенев, Росица Станева, семействата и приятелите на Мишо и Ивета, Хората от Национален парк „Рила“ и лифт „Рилски езера“, доброволците от Планинска спасителна служба-Дупница, домакините от бунгалата и хижа „Малка юрта“, както и хижа „Ловна“.. И не на последно място- прекрасните младежи-туристи, които бяха на поход край Рилски езера и НЕ познаваха никой от групата ни, а се включиха дейно и активно. Те с усмивки помогнаха при качването и слизането с двете специализирани колички за адаптиран планински туризъм.

По време на тридневния лагер имаше за всички подходящи и приятни занимания, които с добра организация и вдъхновение се съчетаха и допълваха:
• игри и занимания в хижите,
• лагерен огън вечерта,
• почивка и усмивки,
• поход до Рилски езера (маршрутите, времетраенето и почивките бяха съобразени с желанията и възможностите на всеки от участниците);
• разходка през гората до хижа „Ловна“,
• пикник, обяд и игри там;
• образователни и туристически емоции за децата, младежите и големите 

Усещанията от походите и времето ЗАЕДНО над ограниченията дълго ще бъдат у всички ни.
Едни деца разбраха, че всички можем да бъдем заедно, въпреки и благодарение на всичко.
Едни младежи разбраха, че силата е в тях и могат много. Че усещането да подадеш ръка и да помогнеш е прекрасно, а наградата са чувствата и уменията да сме заедно и да променяме условията към нормалност за всички ни стъпка по стъпка.
Едни организатори, съмишленици, родители, учители и доброволци усетиха, че сме на правилния път и че да направиш най-доброто, на което си способен и с това, което разполагаш е винаги възможно, удовлетворяващо, вдъхновяващо и градящо.

Казано накратко: Всички разбираме стъпка по стъпка, че светът е голям, вдъхновение ни дебне от всякъде и можем много, когато сме заедно.

От сърце си пожелаваме адаптираният туризъм, движението и емоциите в природата заедно над ограниченията да стават все по-възможни, все по-достъпни за повече и повече деца, младежи и хора и все по-нормални и тук, в родната ни България.
Автор: Антония Петкова