Международна проява Македония – май 2023

Международна проява Македония – май 2023


От 20.05. до 23.05.2023 год. Ваня Петкова като водач и Събина Цанева като ръководител направихме туристическа проява до Северна Македония.
И май дотук със сухата статистика. Слаби са думите, с които да се изрази задоволството от македонските ни приятели (те наистина станаха такива). Групата от туристическото дружество на Струмица водени от своя председател – Коле, ни направи много топло и мило посрещане на хижа Шарена чешма (в Беласица планина). То не бяха вкусни гозби, то не бяха песни, то не бяха сладки раздумки край бумтящата камина. Наистина се почувствахме много специални – толкова добре ни приеха.
В неделя двама водачи ни направиха няколкочасов преход в планината – до връх Тумба, връх БоТра, дяволския мост (и те си имат такъв). Чудесна разходка в планината. Минахме покрай запазените все ще укрепления от Първата световна война, където нашите воини са водили епичните боеве на Дойран.
Освен македонските ни приятели се запознахме и с Лозан – турист от Петричкото дружество Калабак. Боже, как пее този човек – ангелогласен! Той също беше в групата, която се погрижи да се чувстваме великолепно.
Преди да напуснем Северна Македония, посетихме и езерото Дойран – една страница от славната ни история. С тъга и обещание тази среща в никакъв случай да не е последна се разделихме с македонските си другари.
В понеделник се придвижихме до хижа Беласица, където нощувахме. Мога само да изкажа адмирации към екипа на тази хижа – Емо (стопанинът на хижата) неговия млад екип.
В последния ден някои от нас се спуснаха по река Струма на рафтинг – станал вече традиционен в календарния план на дружеството в последните години. Излишно е да споменавам, че имаше много адреналин и чудесно настроение.
Като обобщение мога да кажа, че проявата мина много емоционално. Позволява си от името на цялата ни група да кажа, че всички останаха много доволни.

Снимки  Ваня Петкова