Обзор на събитието ТД Сърнена Гора… по света

Обзор на събитието ТД Сърнена Гора… по света


„Притежавай само това, което можеш да носиш винаги със себе си- учи езици, опознавай народи. Нека паметта ти е пътната ти чанта…/Ал.Солженицин/

На 23.11.2016г. споделящите това верую изпълниха залата на Регионална библиотека “ З.Княжески“ до краен предел на първата по рода си фотопътеписна проява под надслов :“ ТД “ Сърнена гора“ по света…“
Срещата бе открита от Председателя на ТД “ Сърнена гора“ г-н Гацин, който приветства участващите, пожелавайки да се множат експедициите . Почетен гост бе г-н Алексей Стоев,представител на БТС. Идеен организатор и вдъхновител на тази среща бе г-жа Ваня Петкова, Секретар на ТД “ Сърнена гора“.
Всеки участник споделяше своите мигове красота и досег с природата емоционално и завладяващо. Чрез фото разказа на Жеко Вътев- първият българин изкачил трите най-красиви върха на планетата Матерхорн-4478м.н.в., Ама Даблам-6812м.н.в. и Алпамайо-5947м.н.в. се пренесохме от красивите Алпи, през Хималаите до перуанската Кордилера Бланка в Андите. Притаили дъх гледахме скалните отвеси, височинните лагери, слънчевите залези и се дивяхме на силата на човешкия дух. За пореден път разбрахме, че “ …Пътешествието най-добре се измерва в приятели, а не в мили…/Тим Кахил/.
Чрез Станислав Дюлгеров и представянето му на Националната спелео експедиция в Австрия “ Тененгебирген“ успяхме да проникнем в един друг вертикален свят със своята сурова красота, заедно проследихме трудностите и успехите на младите участници . Пожелахме им успех в следващите им проекти!
Паолина Стойчева представи своя фотопътепис -Експедиция Западни Балкани. Присъстващите се любуваха на красотите на вр.Голям Кораб-2746м.н.в. в Кораб планина в Македония, вр.Джеравица-2656м.н.в. в планината Проклятие- Косово и вр.Боботов Кук 2523м.н.в., Черна гора. Приятна бе и виртуалната разходка из перлата на Адриатика Дубровник, Которският залив, Будва, Шкодренското езеро, Каньонът Матка. А от споделените транспортни неволи стана ясно,че “ Пътуването е като брака- един от начините да сгрешиш е да мислиш, че можеш да го контролираш“/Дж.Стайнбек/
От споделените впечатления на Виолета Вътева за стъпките й към Камино стана ясно, че пътят на духовното израстване е въпрос на личен избор. Всеки решава кога и дали да го извърви. Присъстващите бяха обстойно запознати с ежедневието на пилигримите и предизвикателствата им по Пътя…Преминаха мислено разстоянието от Франция до Испания, разбирайки,че и тук пътят е по-лек,когато е споделен с приятели, както и ,че всеки тръгва нанякъде, за да намери себе си!
Срещата завърши под звуците на индианската музика, чрез която Стефка Божинова ни пренесе в магията на Перуанските Анди. Пред нас се разкриваше света на облачните гори с надморска височина от 2000 до 3500 м. ;въздишахме по езерото Титикака- място, свързано с митологията и историята на инките. Според тях тук е станало сътворението на света, а слънцето, луната и звездите се появили от неговите води; дивихме се и на Мачу Пикчу- неразгаданата загадка и до днес-как са го построили инките и защо са го изоставили? Благодаряхме на екваторилната гора, скрила това място и ценните му находки и си пожелахме и ние да се докоснем до този магичен свят.
Всички присъстващи бяха единодушни,че подобни срещи са истински празник за всеки планинар и пътешественик и трябва да се превърнат в традиция!
Паолина Стойчева