ПО СТЪПКИТЕ НА БОТЕВАТА ЧЕТА

ПО СТЪПКИТЕ НА БОТЕВАТА ЧЕТА


 
Една от най-родолюбивите инициативи в нашата страна е Националния туристически поход „Козлодуй-Околчица – по стъпките на Ботевата чета“. Тази година той се провежда за 74-и път.
Туристическо дружество „Сърнена гора“ за 8-и път изпраща ученическа група за участие в Похода. 50 младежи тази сутрин точно в 6:00 озариха пространството пред сградата на Туристическото дружество със своите усмивки и веселото си настроение. С автобус, осигурен от Община Стара Загора те ще се отправят към Козлодуй, където тази вечер е официалното откриване на патриотичната инициатива – очаква се да има над 1000 участници. От утре походниците ще извървят 120-те километра до връх Околчица, край който е лобното място на поета-революционер, за да се включат в тържествата на 2 юни в памет на Ботев и неговите четници. Пет дни полята и хълмовете на северозапада ще бъдат дом на нашите деца, които ще спят на палатки в добре организирани лагери. Ботевият поход се организира от Областна администрация Враца, Българския туристически съюз, СКО „Леденика“, Враца, и други организации, като тази година походът е под егидата на президента Румен Радев.
След като натовариха багажа си, походниците се отправиха към площада пред сградата на Община Стара Загора, където те бяха приветствани от началника на отдел „Образование“ Станимира Димитрова, от Секретаря на туристическото дружество Ваня Петкова, а отец Иван прочете молитва за здраве на походниците и успешното им завръщане.
И тази година групата е съставена от средношколци от училищата в град Стара Загора, а ръководителите Иван Тодоров, Димитър Желев и помощниците им са младежи на не повече от 25-26 години, които за поредна година повеждат ентусиазирано ученици на Ботевия поход.
На добър път, деца!