Рафтинг – планинско приключение

Рафтинг – планинско приключение


И тази година от 21- 24.05.2022 год. се проведе станалото вече традиция рафтинг – планинско приключение на ТД Сърнена гора. През месец Май – защото точно по това време на годината по реките и най-вече по Струма, може да се насладим на едно екстремно преживяване.

Времето отново беше с нас – прекрасен слънчев ден, много симпатични млади хора (инструкторите), които до голяма степен допринесоха за нашето приповдигнато настроение. Като бонус, получихме и по едно спускане по тролей над реката. С две думи вълшебен първи ден. За завършек преди да се отправим към мястото за спане – хижа Попови ливади – похапване на чудесен домашен сладолед, полято с още по-чудесно малиново вино.

Планинската част от проявата ни беше на втория ден, когато се изкачихме на връх Ореляк – най-високият връх на Среден Пирин със своите 2099 метра. За повечето от нас беше първа среща с този отдалечен и не толкова популярен пирински връх – доста скромен в сравнение със своите по-големи събратя като Вихрен, Синаница, Каменица и други, но по никакъв начин неотстъпващ по прекрасната панорама, която предлага като кацнеш върху него.

Третият и четвърти дни бяха отделени на Западни Родопи.Водопади,мегалити и екопътеки. Посетихме разкопките на древния римски град до Гоце Делчев – Никополис ад Нестум, където млад екскурзовод много пламенно и страстно ни разказа за древната история на тези краища. Да не забравим и село Кавачевица – един архитектурен резерват, където времето сякаш е спряло и само мяркащите се туристи напомнят, че сме все още на Земята, а не в рая.Не подминахме и ландшафтен мегалитен комплекс „ГРАДИЩЕ“ до с.Долно Дряново,с уникални по размери скални фигури

Черешката на тортата беше пътеката Струилица край Девин с двата си прекрасни водопада – Самодивски и Мечи, които по това време на годината са доста пълноводни и много живописни.

В заключение ще кажа, че това четириднвено приключене за пореден път ни убеди, че в нашата Бългаия има много чудно красиви места. И ние не само трябва да им се възхищаваме, но да ги пазим, за да ги има дълго след нас.

 Организатори:Ваня Петкова и Събина Цанева

25.05.2022 година