На 06 март се проведе Националният женски поход 2016

На 06 март се проведе Националният женски поход 2016


Вчера, 6 март, приключи 56-ия Национален женски туристически поход, в който активно участие взеха жените от ТД „Сърнена гора“ в Стара Загора. Те създадоха перфектна организация за провеждането на проявата, провеждаща се по традиция в чест на двата празника – 3 и 8 март. За вълнуващата програма на похода специално за ЗАРАТА разказаха Ваня Петкова, секретар на старозагорското туристическо дружество, както и Паолина Стойчева, една от петимата планински водачи на похода. Сборният пункт за 130-те жени-ентусиастки е Казанлък, а датата – 2 март. Най-младата участничка е момиче от Чепеларе на 17 години, а най-възрастната – 84-годишна велинградчанка. Вокална група „Ехо“ изпраща с песни туристките към село Ясеново, където местни пенсионери са организирали специално посрещане с хляб и сол и много настроение. Стартът е даден, групата тръгва с развети знамена към Узана. Старозагорските туристки са подарили на всички участнички ленти с цветовете на българския трикольор. Потопени в резерват Лешница, с бодрост в ранната пролет, пъстрата върволица се отправя към Узана. Паолина Стойчева запознава жените от другите райони на България с флората в Стара планина, както и с невероятния родопски силивряк, който вирее и по тези места. А времето е типично по мартенски… женско – редуват се облаци, слънце, дъжд, само пъстрите дъждобрани не променят настроението си, а създават колорит в лошото време.

След тържествената първа вечер насред географския център на България (Узана), следва великата дата 3 март! Върволицата тръгва към връх Шипка с много патриотични чувства и огромно вълнение. На сакралното място те поднасят венец и в строй, който предизвиква много усмивки и ръкопляскане сред множеството, дошло да се поклони пред падналите за свободата на Родината ни, групата потегля към Бузлуджа, пееки патриотични песни. Под скандирания „Да живей България!“ те стигат до втория исторически връх

На третия ден от похода програмата е свързана с разглеждане на историческия музей в Казанлък, запознаване с Долината на тракийските царе. Следва Стара Загора, където е пикът и най-емоционалната част от проявата. На венеца, поднесен от туристките в парка „Бранителите на Стара Загора“ са записани годините 17 – 84 – възрастта на най-младата и най-възрастната участнички като символ за приемствеността. Групата разглежда Аязмото и всички негови забележителности. Старозагорки са в действие, те разказват историята, показват красиви места, пленяват сърцата на всички. На Хижата, като перфектни домакини, са подготвили специална почерпка с домашно приготвени сладкиши, за да подготвят участнички за гвоздея в програмата – ритуално кръщаване на жените, тръгнали на този поход за първи път.

Церемонията е сред руините на Античния форум. Сценарият е подготвен от местните туристки. В пълен и преносен смисъл тържеството започва със светкавица и гръм. „Багатур“ излиза на сцената под раздиращото се небе, дъжд се излива, всички тръпнат в напрежение, защото подиумът е мокър и хлъзгав, а демонстрациите са рисковани. „Древногръцки бог“ трябва да изпълни свещения акт по кръщението на новите. Когато накрая завършва ритуала с думите: „Нека бъде светлина!“, между блоковете около Форума изгрява слънце! Освен специален папирус за тайнството, кръстените получават в торбичка камъче от Стара Загора, фигурка от музея, както и непознатата за повечето и традиционна за региона ни – самардала. Групата се отправя към Старозагорските минерални бани, където част изкачват връх Момини гърди, всички посещават местността „Богородична стъпка“, а най-много са впечатлени от хорáта на фолклорен клуб „Тракийци“, изпълненията на трио „Гранде“ и две прекрасни балерини. Празничната последна вечер завършва с разрязването на огромна торта.

На 6 март туристките попадат сред Маскарадните игри в центъра на Стара Загора и накрая идва моментът на раздялата – с топли прегръдки, много добронамереност и сълзи на благодарност в очите… Ваня Петкова и Паолина Стойчева също изказаха своите благодарности към Община Стара Загора и лично на зам.-кмета Красимира Чахова за подкрепата в организирането на грандиозната проява.