150 год.  от  героичния подвиг  и  гибелта на  четата  на  Хаджи Димитър и Стефан Караджа

150 год. от героичния подвиг и гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа


150 год. от героичния подвиг и гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на вр. Бузлуджа

И тази година представителна група от 30 туриста от Т.Д. „Сърнена гора” Ст. Загора участвахме в многохилядното възпоменателно тържество на вр. Бузлуджа за да почетем паметта на загиналите 125 четника за свободата на България от Турско робство. Пред величествения паметник на Хаджи Димитър програмата включваше: рецитал на знаменитото стихотворение на Хр. Ботев – Хаджи Димитър „Жив е той , жив е ….” ; заупокойна литургия отслужена от свещеници от Старозагорската епархия;
слово от Директора на Нац. парк музей Шипка – Бузлуджа проаследяващо героичния път на четниците от Румънския бряг на р.Дунав до вр. Бузлуджа; изкрючително емоционалното и патриотично слово на Зам. Председателя на МС на Р. България Кр. Каракачанов. Следваше възстановка на битката, при която загива Хаджи Димитър, в която участваха 150 активисти от нац. движение „Традиция”. Поднесени бяха много венци и цвдетя от Държавни институции и граждани на паметника на Х. Димитър.
Ние туристите от ТД „Сърнена гора” Ст. Загора също поднесоме цветя, на паметната плоча фиксираща лобното място на Хаджията. Този малък паметник – с надпис „ЛОБНО МЯСТО НА Х. ДИМИТЪР – 1768 г.” изписан на мраморна плоча с каменни орнаменти от двете и страни монтирани на бетонов фхундамент изградиха Старозагорските туристи от Пешеходния клуб през 1998 г. През м. май на тази година при мен – Йовко Йовчев, тогава секретар на Туристическото дружество, дойде изявения голям турист Георги Чорчопов /сега покойник/ и емоционално ми съобщи, че паметния камък указващ лобното място на Хаджи Димитър на вр. Бузлуджа при неизвестни обстоятелства е съборен и захвърлен в близкото дере и ако ние туристите не направим нещо за възстановяването му то бъдещите поколения няма да знаят точното място на гибелта му.
Водени от патриотични чувства започнахме работа.
Първо за да установим точно къде е бил съборения паметен знак издирихме възрастни хора от с.Енина и с.Крън, от клуба на ветераните туристи от ТД „Орлово гнездо” гр. Казанлък, и със съдействието на Директора на Нац. парк музей Шипка Бузлуджа и по техни спомени определихме мястото на знака.
Следва поръчка за изработка на мраморната плоча, набавяне на чакъл, пясък и цимент, кирки и лопати и с помоща на туристите от дружеството, преди всичко с емоционално настроените членове на ученическата формация с две ходения до вр.Бузлуджа изградихме паметния знак описан по горе.
Сега – 20 г. по късно с особенна гордост туристите от ТД „Сърнена гора” Ст. Загора посещаваме това свято за всеки българин място и с особенна гордост и удовлетворение, че сме оставили за вечни времена нещо в революционната история на Стария Балкан.
Вечна памет на тези героични млади мъже от четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа дали живота си за свободата на България.

18 юли 2018 г. здт инж. Йовко Йовчев
Ст. Загора ТД „Сърнена гора” Ст. Загора

Паметен знак на лобното място на Хаджи Димитър
Положен от ТД „Сърнена гора”
гр. Ст. Загора
1998 г.