161 години от рождението на един велик българин – Алеко Константинов

161 години от рождението на един велик българин – Алеко Константинов


В събота, на 13 януари 2024 г. се навършиха 161 години от рождението на един велик българин – Алеко Константинов. Родил се в мразовит януарски ден, бързо израснал, образовал се у нас и в странство, много пътувал, оставил ни безценно богатство под формата на своите произведения, послания и завети. Животът му е прекъснат твърде рано, само на 34 години, за съжаление, е отнета възможността този Човек да доразвие и представи на обществеността всички онези напредничави идеи, които определено са изпреварвали времето си и определено биха ни спомогнали много при формирането ни като едно истинско общество.
В тринадесетия ден на януари отново се събрахме при паметника на Алеко в Аязмото – на Алековия кът имаше представители от клуба на Ветераните туристи и Пешеходния клуб, наши приятели от Спортен клуб здраве и активно дълголетие „Аязмото“, там бяха Даниела Велева, изпълнителен секретар на дружеството и Даниел Йорданов, член на Управителния съвет. С много и разнообразни факти от живота и творческия път на Алеко се бяха подготвили Младена Пенева и Йовко Йовчев, които изнесоха кратки беседи на присъстващите. Г-н Йовчев ни запозна и с историята на изграждане на паметника на Алеко, както и с неговото поругаване в ранните 90-те години на миналия век (открадване на барелефа) и инициативата по възстановяването му. След беседите, поднесохме цветя на паметника.
Щастливец, ние продължаваме!
Благодарим от сърце на всички отделили от времето си и уважили скромното отбелязване на годишнината от рождението на Алеко в събота, както и на нашия приятел Асен Загоров за чудесните снимки!