2-ра “Среща в града на липите” на туристическите дружества

2-ра “Среща в града на липите” на туристическите дружества


          На 30 април 2023г. в Стара Загора се състоя 2-рата туристическа “Среща в града на липите” организирана от ТД “Сърнена гора”.

На отправените покани се отзоваха 12 туристически дружества с различен брой представители – ТД “Буйна кръв” Разград, ТГр “Куруто” Търговище, ТД ”Мадарски конник” Шумен, ТД “Черноморски простори” Варна, ТД “Кайлъшка долина” Плевен, ТД “Дочо Михайлов” Силистра, ТД “Добротица” Добрич, СТЕ-Опознай и съхрани 2001 Етрополе , ТД “Средногорец” Чирпан, ТДДМ “Кривия кюнец” Русе, ТД “Димитровец” Исперих и ПК “Ентусиаст” Струмица, Северна Македония.

Участниците в срещата бяха посрещнати пред езерото “Загорка” с козуначена питка, бяло и червено вино.Гостите бяха поздравени от председателя на клуба по пешеходен туризъм Енчо Станев. След направения инструктаж последва тричасов  преход до с.Змейово с водач Гено Илиев, който осигури подходящо темпо за придвижване на групата от 140 туристи, а за целостта и се грижеше, движейки се последен, планинския водач Денчо Колев.

Походът завърши пред читалище “Пробуда-1928” в село Змейово, където туристите бяха очаквани от топла вкусна скара и студени бира и безалкохолни напитки.Кмета на селото Стоян Трифонов приветства групата и изнесе интересни факти от историята на селото. Споделена  беше и технологията за производството на прочутия Змейовски пелин.С транспорт на групите и осигурения автобус участниците в похода се прибраха в Стара Загора

На  празничната вечер в бални зали “Тера” гостите бяха поздравени с народни песни в изпълнение на деца от читалище “Железник-1988” и от танцьори от клуб за български народни танци  “Загорци”. Домакините бяха поздравени и получиха подаръци за 121-та си годишнина от всички присъстващи дружества. Вечерта премина с много танци и хора под звуците на прекрасната музика, подбрана от изявилия се като диджей член на УС Даниел Йорданов. Проведе се  игра за бързо спукване на балони, като участниците получиха различни награди.Преди вечерята 3 от масите спечелиха по бутилка бяло или червено вино. Голяма радост предизвика появата на огромната “Торта на приятелството”, с която домакините от ТД “Сърнена гора” изненадаха гостите си.На тортата бяха изписани имената на градовете на всички участващи дружества и след  множеството снимки  всички гости и се насладиха. Веселбата  продължи до малките часове на нощта.

На следващия ден  гостите си тръгнаха с множество благодарности към домакините и всички обещаха да присъстват и догодина на “Срещата в града на липите”.