25-ти юбилеен Републикански НОЩЕН туристически поход “ВЕРЕЯ 2024”

25-ти юбилеен Републикански НОЩЕН туристически поход “ВЕРЕЯ 2024”


През изминалия уикенд – 6 и 7 юли 2024 година, събота срещу неделя, се проведе поредното издание на Нощния поход: „Верея 2024“ – едно събитие заемащо своето достойно място в туристическия календар на България.
Туристи от цялата страна се включиха в това нощно предизвикателство – от Стара Загора, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Гурково, Дупница, Казанлък, Килифарево, Кортен, Мездра, Нова Загора, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Самоводене, Севлиево, София, Чирпан, Шумен и Ягода. Точно 152 участници застанаха на старта на Похода, като търпеливо изчакаха регистрацията на всички, изслушаха внимателно техническата конференция, където бе дадена подробна информация за трасето, подкрепителните пунктове и всички други условности за вървенето през нощта.
Точно в 20:00 часа организаторите дадоха СТАРТ на вървенето.
Времето в нощта на събота срещу неделя беше изключително приятно – в най-високите части температурата беше около 12-13 градуса, почти тихо, съвсем сухо и безоблачно. Луна нямаше, но пък за сметка на това милиони звезди осветяваха пътя на походниците.
Първите започнаха да пристигат на подкрепителен пункт Кръстец около 10:15 часа, а на подкрепителен пункт Бузлуджа първите стигнаха в 01:15.
Първа на финала, за първи път в историята на провеждане на Нощния поход, пристигна една крехка дама – Александра Мандаджиева, само на 18 години, член на Юношеския туристически клуб в Стара Загора. Тя стигна на прохода Шипка в 02:34 часа – точно 6 часа и 34 минути след старта. На финала тя сподели, че се чувства добре, че не е много изморена и че е истински благодарна на двамата си пейсъри – Димитър Желев и Антонио Иванов – за подкрепата, която са й оказвали от пункт Кръстец насам.
След още час финишираха и първите мъже – Венелин Вълчев и Ивайло Киров – точно в 03:42 часа, 7 часа и 42 минути след старта. След тях на още около 20 минути финишира Красимир Петков и после вече бройката на финиширалите започна главоломно да нараства.
Малко сухи числа – измежду 152-ма стартирали, 107 са мъже, дамите са 45. Най-младият е на 15 години и 2 месеца, най-възрастният – на 76 години и 2 месеца. 6 походници успяха да стигнат до пункт Кръстец, 3 до връх Голям Бедек, 1 до Атово падало, 53 участници (35 % от всички) до пункт Бузлуджа и 89 участници (59 %) успяха да стигнат до финала на дистанцията – прохода Шипка.
След като и последните участници пристигнаха на пунктовете, всички заедно се отправиха към традиционното място за закриване на Похода – голямата чешма по пътя за връх Бузлуджа. Там някои от участниците получиха специални призове от организаторите ТД „Сърнена гора“ и БТС – купа за най-бързият скороходец жена, съответно най-бърз скороходец мъж, купа за най-младия и най-възрастния участник, както и специален приз за Доайена на Нощния поход – ултрамаратонецът Ради Милев, който участваше за 25-ти път, а освен участие във всички издания на Похода досега, той е завършил пълната дистанция всеки един път в тези 25 години – до прохода Шипка. Всички участници получиха като подарък от ТД „Сърнена гора“ по една тениска с логото на Нощния поход, специална грамота за участие в 25-тото юбилейно издание на Нощния поход „Верея 2024“, както и подаръци от магазини „Декатлон“, България.
След като приключи официалната част, пожелахме си много крепко здраве, дълголетие и до нови срещи на Нощен поход „Верея 2025“.
Ръководството на Похода изказва специална благодарност към всички походници – за изпълзването със съдържание усилията на организаторите 25-ия юбилеен Нощен поход „Верея 2024“ да се случи и да заеме своето достойно място сред туристическите събития в страната ни!
Ръководството на Похода изказва специална благодарност и към най-многобройната група участници – Юношески туристически клуб Стара Загора, които се включиха с цели 25 походници!
Ръководството на Похода и на Туристическо дружество „Сърнена гора“ отправя специални благодарности към съорганизаторите на Похода: DECATHLON Bulgaria и БТС: Български Туристически Съюз / BTU: Bulgarian Tourist Union!
Ръководството на Похода отправя специални благодарности и към всички доброволци от ТД „Сърнена гора“, които се включиха в маркирането на трасето на Похода, както и в осигуряването на подкрепителните пунктове по трасето! Без вас нямаше да се справим!
До нови срещи, приятели!