Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Виа Ферата Енинско Ждрело


1. Представяне.
Via Ferrata /в превод от латински: железен път/ е обезопасен катерачен маршрут, оборудван с постоянни метални съоръжения, като стълби, стъпала, кабели, мостове и др. Такъв тип маршрути дава възможност за безопасно преминаване от добре подготвени туристи, които не разполагат със собствено оборудване или имат по-базови познания и умения в скалното катерене. Такива маршрути са достъпни и за не толкова опитни туристи, които са запознати с основните техники на безопасност при катерене и са придружени от опитен водач. Целта е трудно достъпни алпийски места да станат популярни и за по-широка група посетители. По този начин виа ферата е звеното осъществяващо прехода от стандартен туризъм към алпинизъм.

Фактът, че преминаването на виа ферата не изисква висока спортна форма и специфична екипировкa ги прави популярна форма на туризъм в целия свят. Построени са на над 1000 места по света, като най-популярни са в Италия, Австрия, Германия, Словения и др.

Виа ферата Енина е екипирана в Енинското ждрело край с. Енина, общ. Казанлък. На мястото е открит отдавна съществуващ маркиран алпийски маршрут, а през 2011 и 2012 и 2013 г. са екипирани нови маршрути, които се ползват активно за спортни цели.

Изграждането на обезопасен маршрут със спомагателни железни съоръжения повиши достъпността до най-живописните места на каньона без да компрометира съществуващите катерачни маршрути и туристически пътеки. Световният опит показва, че е напълно възможно съвместното съществуване на трасета с различно ниво на трудност и на достъп в рамките на един и същ скален феномен.

Опита и мненията на катерачите и туристите след реализирането на проекта Виа ферата “Мальовица” са само положителни. Това е и най-дългият железен път, екипиран до момента в България. Рекорда на трасето е 160 човека за един ден при занятие на Планинската спасителна служба през лятото на 2011 г.

Основните туристически предимства на концепцията виа ферата в Енинско ждрело са:

• Обектът се намира в непосредствена близост до гр. Казанлък и областния център гр. Стара Загора.
• Обектът се намира на кръстопътя на главен път Е871, свързващ в направление Изток-Запад гр. Бургас със столицата гр. София, и главен път Е85, пресичащ РБългария по направление Север-Юг и представляващ своебразен коридор между Румъния и Гърция.
• Мястото вече е позната туристическа дестинация, както за професионалните алпинисти, така и за по-широк кръг посетители с изградените катерачни маршрути и туристически пътеки.
• Гледката е превъзходна. На практика виа ферата Енина е изпълнена технически чрез метални профили и обезопасително стоманено въже, прикрепени към скалите.
• Скалната основа е здрава и подходяща за безопасно изграждане на такива маршрути.
• Дава възможност за повишаване на туристическия потенциал на мястото, което ще доведе до социални и икономически ползи.
[/tab]

Милкини Скали

Кратко описание на местоположението, достъп:
Природна забележителност, представляваща изградено от дребнозърнести пясъчници скално образувание. Намира се в землището на с. Колена, община Стара Загора. Площ: 1 ха. Пешеходният преход от с. Колена до Милкини скали е 1 час, а от хижа „Морулей“ – около 1 час и 30 минути.
Подходът до обекта е лесен и удобен и представлява част от туристическият маршрут х. „Морулей“ – с. Колена, чийто изходен пункт е северозападно от хижа „Морулей“. Пътеката минава през планински поляни, по които през май цъфти червения божур, пресича долината на р. Сушица и достига до местност, в която е разположена средновековната крепост Градището. Отстоянието от нея до природната забележителност Милкини скали е 20-30 мин. По обратния път с начало с. Колена маршрутът от селото до скалите минава по черен (земен) път и е по-подходящ за достигане до обекта. Разстоянието е 6 км. и може да бъде изминато пеш или с МПС. Маркировката е бяло-синьо-бяло.

Вид скала: Дребнозърнести пясъчници.

Височина, (м): минимална 12, максимална 18, средна 15.
Налична инфраструктура и пътеки за достъп: Маркирана туристическа пътека (бяло-синьо-бяло) и земен път (6 км от с. Колена).
Съвременно състояние:
Линиите са почистени от лабилни камъни и лишеи.
Организирани са три площадки при обработването на скалата. Площадките са подходящи за катерене с горна осигуровка и са предвидени за край на маршрути. Едната е организирана на два неръждаеми анкерни болта Fischer Ø10 с планки. Втората на един неръждаем анкерен болт Fischer Ø10 с планка и скален клин. Третата на два лепени клина Fixe.

NoИме на маршрутаКатегорияДължинаВидИнвентарЕкипиране
1Винкела-15мспортно7 примки2011г, Григор Вътев
2Плочата-15мспортно7 примки2011г, Григор Вътев
3Ретро-15мспортно7 примки2011г, Григор Вътев
4Един Следобед-15мспортно2011г, Григор Вътев
5Карлито-15мспортно2011г, Григор Вътев

Invalid Displayed Gallery