Велорали „Средна Гора“ 2020 – Бягане и Колоездене в 2 eтапа

Велорали „Средна Гора“ 2020 – Бягане и Колоездене в 2 eтапа


В събота неделя, на 19 и 20 септември 2020 год., се проведе традиционното Велорали и маратон „Средна гора“ 2020. Старт-финалът на състезанието беше ситуиран край езерото на Старозагорските бани. Велорали „Средна гора“ има своята дългогодишна традиция, като то се провежда в околностите на град Стара Загора вече повече от 15 години. Негов основен организатор е Велоклуб „Зарата“, с подкрепата на Туристическо дружество „Сърнена гора“, както и Община Стара Загора. Програмата на Велоралито съдържа колоездене в продължение на два дни с обща дължина 93 км (61 км + 32 км) по две различни трасета, дуатлон – 61 км колоездене в първи ден и 32 км бягане във втори ден, както и само бягане 32 км във втори ден. Тази година във Велоралито взеха участие над 140 състезатели, както от цяла България, така и от чужбина.

Най бърз в общото класиране измежду мъжете в колоезденето беше младият 17-годишен Стефан Манчев от клуб Oxygen, който завърши 93-те километра с общо време 4 часа 21 минути и 5 секунди. При жените, с абсолютна доминация и в двата дни, първа се класира 12-годишната Йоана Вълканова от клуб Олимп, с общо време за цялото трасе 5 часа 40 минути и 18 секунди. Интересен факт е, че Йоана Вълканова през тази година, въпреки крехката си възраст, прави абсолютен фурор във всяко едно състезание, в което стартира, включително тежкото сътезание „Витоша 100“, където завършва втора в елитната група на жените (времето й за 100-те километра на Витоша е 5 часа 48 минути 27 секунди, което е впечатляващ 70-ти резултат измежду ВСИЧКИ 1358 участници – мъже и жени). В дуатлона най-бърз беше Станимир Статев от Велоклуб „Зарата“ с общо време за двата дни – 6 часа 7 минути и 17 секунди. При бегачите първи се класира Димитър Карамихов с време 2 часа 33 минути и 12 секунди.
Официални резултати можете да откриете на следния адрес – https://results.tracksport.eu/…/velorali-sredna-gora-2020…
Специални благодарности за точното и акуратно времеизмерване на момчетата от Tracksport.eu, без чиято помощ щеше да ни е изключително трудно в отчитането на резултатите в състезанието, както за възрастни, така и за деца.
В рамките на Велорали и маратон „Средна гора“ 2020, както и в последните няколко години, беше организирано Детско състезание по колоездене и бягане, където участието за малчуганите беше безплатно. Децата бяха разделени на няколко групи, съобразно възрастта си, като те се състезаваха на разнообразни трасета около езерото на Старозагорските бани. За завършилите на първо, второ и трето място във всяка от отделните групи имаше награди от спонсорите на състезанието. Общо, във всички дисциплини, имаше над 120 деца, което е своеобразен рекорд, за което благодарим на родителите и децата за огромния интерес към нашето състезание!
Освен финансовата подкрепа на Туристическо дружество „Сърнена гора“ и Община Стара Загора, множество спонсори помогнаха това състезание да бъде проведено и осигурено материално. Основни спонсори на Велорали и маратон „Средна гора“ 2020 бяха VeloMasters Русе, Khealth Стара Загора и М55 Стара Загора. Трите фирми бяха представени със свои щандове на Старт-финала, където осигуряваха различни безплатни услуги за състезателите във Велорали „Средна гора“. Трите фирми осигуриха и наградите в различните категории.
Още множество спонсори се погрижиха на участниците да не им липсва нищо в двата дни на състезанието. Загора Груп БГ, с помощта на ресторант „Сан Стефано“ и фирма Бакери се погрижи за изхранването на участниците и организационния екип в двата дни. Халва Терзиев, Меденки Желание, Минерална вода Банкя, Корона М и Евроекспрес се погрижиха в подкрепителните пунктове по трасето да не липсва нищо на участниците. Винарна Мидалидаре осигури също награди за победителите. Специални благодарности на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, както и на кмета на с. Старозагорски Бани Станчо Станчев, без чиято подкрепа (логистична и финансова) състезанието щеше да е невъзможно. Огромно благодаря и на всички доброволци от Велоклуб „Зарата“ и ТД „Сърнена гора“, чиято помощ в процеса на организация и провеждане на Велорали и маратон „Средна гора“ 2020 беше неоценима!
Можете да се насладите на малко снимки от двата дни на състезанието в специалния албум – https://www.facebook.com/media/set/?vanity=tdsarnenagora…. Автори на снимките – Даниел Йорданов, Матей Нейчев, Огнян Обрешков. Повече снимки можете да намерите в самото събитие – https://www.facebook.com/events/469163850634701/?active_tab=discussion
Ще ви очакваме и на Велорали и маратон „Средна гора“ 2021, чието трасе ще е отново из красивите склонове на Сърнена Средна гора!