Дни на планинарското кино 14-17 април 2015

Дни на планинарското кино 14-17 април 2015


ПАНОРАМА НА ФИЛМИ ЗА ПРИКЛЮЧЕНИЯ,ПЪТЕШЕСТВИЯ И ЕКСТРЕМНИ СПОРТОВЕ

ЕХО ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ НА ПЛАНИНАРСКИЯ ФИЛМ В БАНСКО

 
Туристическо дружество “Сърнена гора”
Сдружение “Международен фестивал на планинарския филм”
Община Стара Загора
Регионална библиотека “Захарий Княжески”

ПРОГРАМА :

14 април (вторник)

 • 18:00 – 18:30 – откриване на изложби : „Цветовете на Аляска” – Румен Радев, Йоана Матеева, Дойчин Боянов; „Кавказ’ 2014” – Тако Младенов, Янко Дойчинов
 • 18:30 – 18:48 – “Зилбергайер” , 18’ – Франция, 2012, Владимир Селие. Разказ за първото женско изкачване на Нина Капре по култовия маршрут “Silbergeier” в Швейцария. Това е един от най-трудните big wall маршрути в света, преминат за първи път от Беат Камерландер през 1993 г. Наградата за филм, посветен на планинарските спортове, приключенията и изследванията от Банскофилмфест’ 2013.
 • 18:48 – 19:28 – “Защо Аляска” , 40’ – България, 2014, Ина Владимирова. За тазгодишното българско изкачване на най-високия връх в Северна Америка – Маунт Маккинли или Денали (на индиански “Трона на Слънцето”), висок 6194 м, и за докосването до природата и хората на Аляска.
 • 19:28 – 19:40 – почивка
 • 19:40 – 20:02 – “Катерачно пътешествие в Аржентина” , 22’ – Франция, 2013, Владимир Селие.В сърцето на патагонските пампаси, в аржентинската провинция Чубут, над пустинен пейзаж се издигат скалните монолити на Пиедра Парада. Малко пó на север е величественият каньон Буитрера, дълъг 5 километра, с високи 200 метра скални стени. Именно там през 2012 г. за около седмица се събраха близо 1500 катерачи от цял с единствената цел: да се катерят.
 • 20:02 – 20:16 – “Искам” , 14’ – Германия, 2012, Йоахим Хелингер. Никога не сте виждали катерачен филм като “Искам”. Йоахим Хелингер, който показва изобретателните си и добре направени планинарски и приключенски ленти на Фестивала на планинарския филм в Телърайд от 20 години, е в известна степен франкофил. Той се влюбва в музиката на френската певица Заз (един от най-известните и разпознаваеми музиканти във Франция в наши дни) и се озовава в неповторимата ситуация да е помощник в осъществяването на мечтата й: да пее на най-високата точка в Европа. Не е малък подвиг да се изкачи високия 4810 м Монблан, особено с оглед на това, че малката й група използва акустичен контрабас.
 • 20:16 – 21:11 – “Без предел – BASE-изкачване (трета част)” , 55’ – Австралия, 2010, д-р Глен Сингълман. Една екстремна love story. Хедър Суон е разведена работеща майка без опит в приключенията преди да се омъжи за д-р Глен Сингълман – лекар в спешно отделение, професионален пътешественик, автор на филми за екстремни спортове. Той поставя световен рекорд за най-висок скок от наземен обект (BASE jump) от Голямата кула на Транго в Пакистан през 1991-ва. Глен вярва, че всеки, който успее да преодолее страховете си и да премине през достатъчна подготовка, може да постигне това, което е направил той. Но никой не приема сериозно твърденията му, докато Хедър не решава да подобри постижението му, скачайки от по-високо място в Индийските Хималаи. “Без предел” документира шестгодишното физическо, умствено и емоционално преобразяване на Хедър, преди да счупи световния рекорд в един от най-екстремните екстремни спортове.

15 април (сряда)

 • 18:00 – 18:52 – “Гмуркане под полюса” , 52’ – Франция, 2010, Тиери Робер. Гмуркане в ледените води на Арктика за изследване на вдъхващата страхопочитание безмълвна вселена под леда. Тази изключителна експедиция прекарва два месеца под ледените блокове, за да изследва тяхното движение. Само притежаващ невероятно безстрашие екип може да поеме риска да се потапя под ледовете на Северния полюс! Състоящ се от изящни кадри с висока резолюция филмът разказва историята на едно човешко приключение и научна одисея. Участниците преодоляват извънредни препятствия, за да съзрат и да документират невероятни форми под леда, които са под заплахата да изчезнат в резултат на климатичните промени.
 • 18:52 – 19:48 – “Чудо в бурята”, 52’ – Австралия, 2010, Гай Норис. На 16 юли 2007 г., по време на тренировка преди световното първенство в Австралия, Ева Вишниерска попада в епицентъра на страховита буря. Мощно възходящо течение я издига до 9946 метра. По време на този принудителен полет за известен период тя губи съзнание, което, според мнението на лекарите, й е помогнало да оживее при температура под минус 40 градуса по Целзий, защото е забавило обмяната на веществата в нейния организъм. Тя се приземява на 60 км от мястото на старта. За съжаление друг парапланерист – китаецът Хе Жонгпин, става жертва на тази буря…
 • 19:50 – 20:00 – почивка
 • 20:00 – 21:15 – “3 x 8000” , 54’ – България, 2014, Жоро Торнев, Боян Петров. Филм за едно от най-големите постижения в историята на българския алпинизъм – изкачването на три осемхилядника в рамките на 70 дни, дело на Боян Петров. При това върховете са вторият и третият в света – К-2 (8611 м) и Кангчендзьонга (8586 м), а така също Броуд пик (8047 м).

16 април (четвъртък)

 • 18:00 – 18:24 – “Пазителката на планините” , 24’ – САЩ, 2013 Алисън Ото. Портрет на Елизабет Хоули и разказ за ключовата й роля в Златната ера на хималайските изкачвания, за решението й да се засели сама в Катманду, където живее по свои си правила и до днес. Независимо от своите 89 г., бившата журналистка поддържа най-големия и най-достоверния архив на хималайските експедиции и работата й се цени високо от осведомителните агенции в целия свят. И то въпреки че самата никога не е изкачвала планина. Филмът е импресионистична картина на живота й и на предизвикателствата, с които се сблъсква сега, опитвайки се да поддържа архивите и независимостта си с напредването на възрастта. “При реализацията на филма получих щедра подкрепа от Международния фестивал на планинарския филм в Телърайд и от Американския алпийски клуб, от семейство Ленърд, от Сам Брикър (кадри от Еверест). Получих достъп и до колекцията на Бари Корбет със снимки от американската експедиция на Еверест през 1963 г., за което съм безкрайно благодарна” – казва режисьорката Алисън Ото.
 • 18:25 – 19:10 – “Пещерата” , 45’ – САЩ, 2013, Марчин Гала. Чеве е най-дълбоката пещера на Западното полукълбо. Разположена е в масива Сиера Хуарес (шата Оаксака, Мексико). От входа й до последното познато място трябва да бъдат изминати 9 км и да бъдат преодолени 1484 м денивелация. А логистиката при проникването в такива обекти е подобна на тази при изкачването на хималайските осемхилядници в пионерските години на височинния алпинизъм – организиране на лагери, снабдяването им с храна, гориво, екипировка и съоръжения. Да стигнеш “дотам” и да се върнеш – тези думи не могат да предадат размера на усилията, които трябва да бъдат положени. Нещата се усложняват неимоверно, ако в експедицията участват леководолази. Тяхната дейност, според статистиките и изследванията, е една от най-опасните. Филмът разказва за предоляването на подводния сифон, който през 2009 г. спира напредването на международен екип от спелеолози. Осъществяват го американецът Фил Шорт и полякът Марчин Гала. Става дума и за опита да свързване на Чеве с откритата през 2004 г. друга пещера – J2, дълга 11,5 км и дълбока 1222 м. В нейния Сифон 4 през 2009 г. се гмурка пуерториканецът Хосе Моралес и след 300 м не успява да стигне края на подводния коридор…
 • 19:10 – 19:20 – почивка
 • 19:20 – 21:01 – “Шанс едно на хиляда”, 101’ – Австрия, Великобритания, САЩ, Аржентина, 2014, Томас Дирнхофер. Тази история се развива в едно от най-дивите и на-непристъпните и най-негостоприените места на нашата планета – Патагония. Давид Лама – детето-чудо в световното катерене, тръгва на експедиция, за да изкачи знаменитата югоизточна стена на Серо Торе, която се смята за една от най-трудните, а може би и за най-трудната в света. Преди него никой не бе успявал да я премине в класически стил, т. е. без използване на изкуствени опорни точки. Именно това е целта на Давид и партньора му Петер Ортнер. След сблъсъка с метеорологичните условия и огромните логистични проблеми Давид започва да разбира истинската същина на проекта си и да си дава сметка за усилията, които трябва да бъдат положени за реализацията му. Това е филм за алпинизма, за приятелството и за необходимостта да се променяш в един сложен и динамичен свят. Също и разказ за историята на спортното катерене и алпинизма, за тяхната философия и етика.

17 април (петък)

 • 18:00 – 18:53 – “Стъпки по билото” , 53’ – Словакия, 2013, Павол Барабаш. Западните, Високите и Беланските Татри. Свързва ги впечатляващо с красотата и могъществото си логично и дълго било. По него се издигат над 130 върха, скални кули и игли. Преминаването му през зимата – без никаква странична помощ, без предварително подготвени депа по пътя, без заобикаляне на върховете, без слизане в долините – е огромно предизвикателство. Според словашкият алпинист Владо Прулик – по-трудно от изкачване на Еверест без кислород (каквото той има в актива си). Двама приятели решават да осъществят траверса в описания стил. Това е филмов разказ за смелостта и страховете, за надеждата и болката, но преди всичко за приятелството и за доверието между партньорите по свръзка.
 • 18:53 – 19:18 – “Сати” , 25’ – Полша, 2013, Бартломией Швидерски. Филмов спомен за Пьотр Моравски, стъпил на шест осемхилядника, автор на първото зимно изкачване на Шиша Пангма, загинал на 8 април 2009 г. след падане в ледникова пукнатина на Дхаулагири. Неговата история, разказана от съпругата му Олга, е изпълнена с мъка и уважение към увлечението на съпруга. Разговорите с Олга Моравска са провеждани в първите месеци след смъртта на Пьотр. Първият – само месец след трагичното събитие. Кинодокументът съдържа силен емоционален заряд, съпоставяйки два контрастни свята. Зрителите се срещат със света на алпиниста и неговата голяма страст, решителност и чувство на удовлетворение, произтичащи от контакта му с планината. Но имат възможност да видят и обратната страна на медала. В разказа на Олга Моравска мъката на жената след загубата на съпруга, отчаянието и страданието се открояват ярко, а индийският ритуал сати, състоящ се в изгарянето на жената на погребалната клада на съпруга, се явява като непостижимо желание.
 • 19:20 – 19:30 – почивка
 • 19:30 – 19:35 – “Ледопад” , 5’ – Швейцария, 2014, Йозеф Ареди. Филмът е дълъг само пет минути, но е изключително впечатляващ от визуална гледна точка. Дани Арнолд, Щефан Зийгрист, Аляж Андерле и още неколцина великолепни катерачи преодоляват осветени през нощта замръзнали водопади. Отличен пример за сътрудничество между реализаторите на филма и катерачите върху фона на суровата красота на замръзналите водопади в Норвегия.
 • 19:35 – 19:45 – “Катерачното турне на “Мармот” – осма спирка: Еквадор” , 10’ – САЩ, 2014. Еквадор е 8-мата спирка от катерачното турне на фирмата “Мармот”, която има за цел да вдъхнови хората чрез скално катерене и да събере средства за 11 нестопански организации. В Еквадор екипът изкачва вулкани, стига до кратерни езера, запознава се с местната кухня, прави катерачни премиери. Сред върховете, ниските мъгли и стадата алпака, усещането за земята е като в приказка. Можете да видите и как Пейджи Клаасен изкачва премиерно тура “Middle Earth” (5.13d/ 8b) на 3962 м в Националния парк Кахас.
 • 19:45 – 21:00 – “Изкусителят К-2” , 75’ – САЩ, 2013 г., Дейв Олсън. Филм за приключенията и опасностите, които очакват алпинистите при опита им за изкачване на К-2 – един от най-привлекателните, но и най-трудните върхове. Участват световноизвестни алпинисти, като Фабрицио Дзангрили и Герлинде Калтенбрунер, която получи наградата “Изследовател на годината’ 2012” на “National Geographic” за изкачването й на всичките 14 главни осемхилядника без използване на кислород и височинни носачи. Филмът разказва за индивидуалния характер на преживяванията, за риска и удовлетворението от изкачването на върха. Уникалните кадри от експедицията на Луиджи Амедео ди Савоя, херцог на областта Абруци, през 1909 г., придават исторически характер на филма, който търси аналогии с експедициите от миналия век. Крайно непостоянното време и огромните технически трудности са причина за К-2 да се появяват много по-малко филми отколкото за Еверест…
 • 21.00 – Закриване на Панорамата.

Организаторите си запазват правото на промени в обявената програма.
Прожекциите на филмите ще се извършват в залата на регионална библиотека “Захарий Княжески”
Стара Загора 6000, бул. Руски № 46, тел. 042 / 648-131,
Входа за кинопрожекциите е безплатен