Зимен празник на Бъзовец

Зимен празник на Бъзовец


Истинско зимно забавление!
С тези три думи можем спокойно да определим случилото се на Туристическия заслон край ж.п. спирка Бъзовец във вчерашния студен януарски ден. Неколцината смелчаци, които времето не успя да разколебае дали да си останат вкъщи или да се качат на влака за Балкана, се отправиха към прекрасните зимни картини на Бъзовец. Десетина туристи от групата слязоха на гара Кръстец и с водача Георги Вачев се отправиха пешком към заслона. Други слязоха на спирка Бъзовец и се отправиха към връх Бъзовец и панорамната площадка в подножието му. Групите се събраха на Туристическия заслон, където огнището вече беше запалено, а горещият ароматен чай очакваше поизмръзналите туристи. За краткото време, докато бяхме на заслона, навън натрупа нови 10 см сняг, а времето се сменяше буквално за минути – от слънчево до истинска снежна виелица. Най-хубавото беше, че вятър почти нямаше – деца и възрастни успяха да се насладят истински на пухкавия сняг.
Организаторите бяха подготвили забавна викторина за планините в България – имаше интересни въпроси за върхове, хижи, реки, преходи и какво ли още не свързано с туризма. Разбира се, може ли викторина без награда – сладки лакомства имаше за всички. Температурите при заслона предполагаха туристите да се раздвижат с танци и хора. Когато времето за обратния влак наближи, част от групата отново се отправи пеша към гара Кръстец (храната си искаше раздвижване), а останалата част не пропуснаха да изиграят няколко кръшни хора на ж.п. спирка Бъзовец. Определено си личеше по лицата на всички, че с неудоволствие оставят зимната планина, надявайки се скоро да имат отново снежни забавления. Прибирайки се към дома, залязващото слънце предложи приказна картина на гара Дъбово.
Адмирации за всички смелчаци, взели участие в традиционния ни зимен празник! А тези, които прогнозата за времето ги уплаши и не дойдоха на Бъзовец, само могат да съжаляват.
До нови срещи, приятели!
Снимки: Даниел Йорданов.