Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Воден туризъм ККК „АРЗУС“


гр. Стара Загора, бул. „Цар Симеон Велики“ 62,
тел. +359 886317251;
http://arzus.dir.bg/
canoekayakclub@abv.bg
Председател: Тихомир Петков
 
Те не бродят в планината
нито по отвесните скали.
Тяхната стихия е водата,
тя им е достатъчна, нали?
Председател Тихомир Петков

Председател Тихомир Петков
conoekayanclub@abv.bg
0886317251

Късната есен на 1975 година Динко Стефанов Георгиев за първи път поема сложния воден път – Клуба по воден туризъм към туристическо дружество „Сърнена гора”. Господин Георгиев е и първият инструктор по воден туризъм и капитан до 10 бруто регистър тона – речно право.

Първите прояви са плахи по язовир „Жребчево”, яз. „Копринка”, р. Тунджа и р. Марица. През 1977 година са направени и първите опити за строеж на пластмасови лодки собственоръчно произведство от членовете на клуба. Това са първите едноместни пластмасови каяци. Следват и участия във водни прояви по р. Дунав – окръжни походи, р.Янтра. През 1979 г. е първото участие на член на клуба в международни Дунавски води – извън България „ТИД -79”.

Следва година и половина на спад в КВТ до почти пълното му разбиване.

От 1981 г. кормилото на КВТ е поето от четиригодишния му член – инструктор по туризъм и току-що инструктор по воден туризъм Петко Господинов Христов. Още януари с първия законен курс по този вид туризъм, се слага началото на един нов и съвременен начин на общуване по вода. На 12. 04. 1981 г. с изпит клубът наброява вече 45 членове, материалната част е в окаяно състояние, липсват гребла, в наличност са лодки тип сглобяеми с прогнили чохли, с потрошени дървени скелета. Но създаденото ново голямо водно семейство се заема с проблема и още същата година смело защитава името ТД „Сърнена гора” по родните реки, следват участия в окръжни, републикански и международни прояви, изпратени са и първите двама най-добри кандидат-капитани /инструктори по воден туризъм/, в централната школа във Видин. 1984 година е знаменателна за клуба, направено е първото плаване по р. Дунав от Видин до гр. Линц – Румъния, експедиция Долен Дунав. Следват плавания експедиции от 12-14 души: 1986 г. – р. Вълтава – Елба – Чехия – ГДР, 1989 г. – р. Хорн – Дунав – Словакия, Унгария. През 1994 година е направена и първата съвместна експедиция с „Академик” Стара Загора по Долен Дунав от Силистра до гр. Рене – Румъния, Украйна. От 1989 г. досега клубът има редовно участие на Международната регата по река Дунав – TID от град Инголштад до Силистра.

През последните години клубът се развива много добре. Има участие в много от републиканските прояви на федерацията. През 2001 г. клубът чества 25 години от създаването на яз.„Копринка”. През последните години бяха закупени модерни рафтове за спускане в бързи ноди. С тях клубът проведе спускания по Кресненския и Искърския пролом – рафтинг. В последно време рафтингът вече е основна дейност на клуба. За повече информация относно дейността на клуба и да разгледате снимки от наши спускания, може да посетите нашата страница в Интернет на адрес: WWW.ARZUS.DIR.BG

Клуб Воден туризъм – Кану Каяк Клуб Арзус при ТД Сърнена гора – Стара Загора – по-важни прояви и дейност за периода 2006 – 2009 г.

През този период клубът защити името си на един от водещите клубове в България в своята област.

Клубът развива водния туризъм в три направления:

Устав Воден клуб

  • Рафтинг;
  • Каяк туризъм;
  • Спускане с каяк в бързи води;

В рафтинга тези години бяха много успешни за клуба. След закупуването на собствен рафт /надуваема лодка за спускане в много бурни води/, ККК Арзус се оказа в ролята на пионер в рафтинга на клубно ниво, като това допринесе за бурното му развитие в България. Клубът осъществи голям брой спускания с рафт по реките в Сърбия /р. Ибър/, в Черна Гора ежегодно участва на международната рафтинг регата по р. Лим – 120 км.,р. Морача и р. Тара, а в Босна и Херцеговина по река Неретва. През 2007 г. клубът сформира отбор по рафтинг с които станахме един от първите Български клубове който взеха участие в състезанията по рафтинг за Евро купата. През същата година на кръг от Евро купата в Сърбия на река Лим клуба се класира на 8 място от 19 отбора. Много добро постижение за това ниво международни състезания /наше първо участие на състезание/, като първите 4 отбора бяха професионалисти и първенци на водещи нации в този спорт. С това бе спечелена квота за участие на Европейското първенство по рафтинг в Австрия , но поради организационни и финансови причини членовете на клуба не успяха да участват. Наш представител – Димитър Василев участва в състезанието с един от отборите на България. След тези състезания и участия на българи за Евро купата се заговори и за организиране на старт и в България. През 2008 г се осъществи и състезание в България кръг от Евро купата по река Струма. Там клуб Арзус в дисциплината „спринт” спечели 4 място, а в общото класиране завърши 10-ти. Други значими прояви на клубът в рафтинга са участие на наш член през 2008 г. в рафтинг експедиция в Индия по река Кали ривер и през 2009 в рафтинг експедиция в Непал по реките Тресули и Кали Гандаки.

Клубът участва във всички републикански прояви независимо в коя точка на страната се провеждат, както и в редица изцяло клубни прояви, при които се прави опит да бъдат превърнати в национални.

ККК Арзус ежегодно организира републиканския воден поход по река Тунджа и с годините похода се превърна в един от най – добрите и посещавани походи в България.

През 2009 г. се проведе и първия каяк събор в бързи води на река Струма. Клубът спечели 2 първи, 3 втори и едно 3 място в различните дисциплини.

Клубът участва активно в международни прояви на територията на Европа. Традиционно се взема участие в международната регата по река Дунав – ТИД в участъците на Германия, Сърбия, България и Румъния. Участва в ежегодната регатата по река Дрина и Сава в Сърбия /4-та година подред/. Вече втора година клубът инициира каяк – вело обиколка на остров Тасос и всяка година все повече хора от страната вземат участие.

Димитър Паскалев сам осъществи две експедиции с каяк. През 2008 от гр. Силистра по река Дунав през делтата по Черно море до гр. Бургас. През 2009 година от гр. Кюстендил по река Струма до Бяло море, обиколка на остров Тасос и завърши в гр. Александропулис.

Клубът изказва своята благодарност към ръководството на дружеството за подкрепата която е оказвал за развитието му през всичките изминали години.