Ком – Емине I етап

Ком – Емине I етап


     По случай 115 годишнината си ,ТД Сърнена гора-Стара Загора и ТД Орлово гнездо- Казанлък взеха решение за съвместна проява – Пътеката Ком-Емине, разделена на три етапа: I-ви етап – от вр. Ком до проход Беклемето; II –ри етап – от проход Беклемето до Котел; III –етап – от Котел до нос Емине.

Прекрасна идея за всички, които мечтаят да преминат по този легендарен маршрут, но нямат възможност да ползват толкова много време като отпуск.

Началото беше поставено на 15.07.2017 год.Тогава започна I-ви етап и завърши на 23.07.2017 год.

Пионери бяха ентусиазирани хора от Стара Загора, Казанлък и един млад приятел от София.

Водачи на групата : Атанас Балкански от Казанлък – много ерудиран, добре подготвен с всякаква информация за маршрута и необходимата техника и,Цветан Панов– също от Казанлък, който освен че беше втори водач, водеше и статистиката за всеки маршрут от 9-дневното трасе и ръководител на групата Ваня Петкова от Стара Загора,която се грижеше за настаняването ,храната и транспортната локация.

Разстоянието от близо 202 км беше много правилно и точно разпределено. Така групата изпита максимално удоволствие от преминаването по Пътеката, без излишни тревоги и препятствия.

Маркировката по Е3 от републиканската мрежа е сравнително добра. Изключение прави участъкът от прохода Витиня до х.Чавдар, където от средата на прехода почти до хижата се губи.

Навсякъде по хижите ни посрещаха много добре, друг въпрос е , че състоянието на хижите е меко казано незадоволително, но това не е тема на настоящото резюме.

Настроението на всички участници (15 човека) беше прекрасно. Бяхме заредени с много положителни емоции. Пътешествието остави чудесни спомени във всички нас. Общото мнение е, че 9-дневният преход е един чудесен формат – без излишно насилване на организма, без травми.

Остава да си пожелаем, тази чудесна идея да продължи да се развива и занапред.

Малко лирично отклонение:

Какво е Ком –Емине?

Път по който преминаваш,обхождаш,обгръщваш и обикваш за цял живот!

 

Цялата епопея тук – Kom-Beklemeto-2017