На 01.11 се проведе възпоменатерелн поход и празник

На 01.11 се проведе възпоменатерелн поход и празник


Възпоменателен поход и празник в чест на народните будители в Дом „Теофано Попова“ с участието на туристи и граждани.

На 1 ноември от 10 часа в двора на Дома за деца лишени от родителски грижи „Теофано Попова“ – Стара Загора по инициатива на Коста Янков, бивш възпитаник на дома, Туристическо дружество „Сърнена гора” и ДДЛРГ „Теофано Попова“ се проведе възпоменателна среща в чест на старозагорската будителка Теофано Попова. На срещата присъстваха децата от дома, бивши възпитаници, роднини на Т. Попова, много граждани на Стара Загора – над 130 човека. Имаше гости от Нова Загора с велосипеди, група младежи от Велико Търново, роднини на Теофано Попова, младежи и туристи от ТД “ Сърнена гора“, бивши възпитаници на дома, над 50 велосипедисти и най-малката сред тях Джулия-7 годишна.
Поднесени бяха цветя на паметника на Теофано Попова. Децата и гостите почетоха паметта и с едноминутно мълчание.

Рилка Иванова, директорът на дома, прочете кратко слово за живота и дейността на тази благородна жена. Много емоционално беше изказването на Коста Янков, който каза, че дома му е дал не само подслон, но е получил тук много повече – любов, внимание, майчинско отношение. Словото му завърши със сълзи…

Ваня Петкова – секретар на Туристическо дружество „Сърнена гора”, поздрави всички с „Добре дошли“ направи разяснение за пешеходния и велосипедния поход и подари от името на дружеството тениски с лика на Теофано ,за всички участници . Децата от дома получиха подаръци от Вело групата – лакомства, сандвичи и сокчета, туристката Татяна Анатолиевна беше ушила на всяко дете личен несесер, Туристическо дружество „Сърнена гора” подари на децата двудневна почивка на хижа Морулей. Участниците във Вело похода бяха подготвили подарък за всяко дете – много мил жест на внимание, който развълнува всички.

Децата от ДДЛРГ „Теофано Попова“ изнесоха кратка програма и всички получиха тениски с лика на Теофано Попова, осигурени от Туристическо дружество „Сърнена гора”, Стара Загора.

В 11 часа всички тръгнаха по указаните маршрути – участници в поход до с. Дъбрава и във велопоход по маршрут: Дом „Теофано Попова”-с. Хрищени – с. Колена – с. Люляк-с. Шаново – с. Ягода –ДДЛРГ „Теофано Попова” в чест на благодетелката.Включиха се младежите от клуб по пешеходен туризъм от туристическото дружество и деца от дома. Походът премина успешно, съпътстван с много усмивки и положителни емоции . След всичко това младежите от Туристическо дружество „Сърнена гора” почетоха и друг будител в парк Аязмото, като запазиха минута мълчание пред паметника на Методи Кусев.

На 31 октомври в 18 часа от Чирпан четирима маратонци : Антон от Стара Загора , Георги Петров от Велико Търново , Костадин Георгиев и Коста Янков от Бургас преминаха 40 километра по маршрута: Чирпан, Свобода, Малко Търново, Яворово, Ракитница, Богомилово, Стара Загора. В 6 и 30 часа приключиха маратона.

Около 15.00 часа походите приключиха и всички се разделихме удовлетворени от съпреживения прекрасния ден!

Коста Янков и Туристическо Дружество „Сърнена гора“ подариха бакърено менче, с което директорът на дома Рилка Иванова плисна вода при изпращането на частниците в похода с пожелание за безаварийно финиширане обратно в дома и всяка година на 1 ноември да има възпоминание за тази истинска християнка – благодетелка и пожела това начинание да се превърне в традиция.