Общоградски поход – юни 2023г.

Общоградски поход – юни 2023г.


Уважаеми приятели,
Продължаваме с добрата традиция в края на всеки месец да организираме Общоградски ПОХОД, който се провежда в околностите на град Стара Загора. Този път си позволяваме да разширим понятието „околности“ и да Ви отведем малко по-далеч! Ето и подробностите.
Каним Ви на следващия Поход, посветен на Еньовден – празника на слънцето, билките и водата, като ще Ви очакваме в 6:45 часа, на 24 юни 2023 г., събота, на Сборния пункт – пред Билетните каси в чакалнята на обновената жп гара Стара Загора (бъдете точни!).
Купуваме си билет за отиване и връщане до спирка Бъзовец.
Влакът е преминаващ през гара Стара Загора, пристига в 7:12 и заминава минута по-късно, затова най-късно в 7:00 трябва да сме на перона.
Маршрутът на Похода е следния: слизаме от влака на гара Кръстец, вървим нагоре, покрай Царския кладенец, до връх Голям Кръстец и параклиса „Св. Иван Рилски“. След това слизаме надолу до Туристическия заслон „Бъзовец“ и параклис „Вяра, Надежда, Любов“. Там ще направим и почивка за обяд. При заслона няколко туристически дружества от района са организирали празник, по случай Еньовден. По-нетърпеливите могат да се приберат с първия влак наобратно – той тръгва в 13:23 от жп спирка Бъзовец (пристига в Стара Загора в 14:45), която се намира непосредствено под заслона (на около 200 м). С останалите ще се разходим до връх Бъзовец (съвсем наблизо) и панорамната площадка под него. Ще се приберем в Стара Загора с влака, който тръгва в 16:11 от жп спирка Бъзовец. В Стара Загора ще пристигнем по разписание в 17:43 (цена на билета за влак в двете посоки, без отстъпки – около 9,00 лв.).
Продължителност на ходенето: около 3 часа максимум, почивките са повече (около 4-5 часа), а пътуването с влак в двете посоки е около 3 часа. Общо: около 10-11 часа.
Походът е подходящ за всички възрасти, не е сложен, изисква планински обувки (за горски пътеки, за предпочитане високи, градските маратонки няма да вършат работа), удобни дрехи и раница – с храна за закуска и обяд, вода, дъждобран, шапка, репелент против насекоми, слънцезащитни средства, щеки.
Важно: по трасето на Похода няма магазини или заведения за хранене – задължително си носете нещо за хапване през деня!
Водач на Похода ще бъде Звездалина Николова.

Очакваме Ви!