Откриване на Новата туристическа година

Откриване на Новата туристическа година


На 2 януари 2021 година, събота…
► Малка и стегната група от клуба по Пешеходен туризъм се изкачи на връх Саръяр (Жълт бряг, Прахачка) в Стара планина. Този обзорен връх се намира над селата Долно и Горно Изворово в Казанлъшко, като е разположен южно от главното старопланинско било. Върхът е висок 1 485 м над морското равнище, като това го прави втори по височина сред върховете в района – той е по-висок от близките Хаджи Димитър (Бузлуджа) и Българка, а отстъпва единствено на връх Голям Бедек (само с 3 метра).
► Малка група от Алпийския клуб предприе изкачване по южните склонове на масива Триглав, до Тъжанското пръскало – красив двукаскаден водопад с височина 65 м. Той се намира в скалния венец (Тъжанските скали) под връх Каракачански егрек, в красивото Ели дере. Оказа се, че моржуването не „вирее“ само в северните ширини, а и у нас – двама ентусиасти от групата се потопиха в ледените води на водопада.

► Друга групичка, част от клуба по Пешеходен туризъм, направи еднодневна разходка до хижа Рай и прекрасните Райски скали в подножието на старопланинския първенец, връх Ботев. Околностите на хижа Рай са магнетично място, привличащо туристите във всяко време от годината. Със съжаление (може би някои пък се радват на това положение) трябва да отбележим, че въпреки сезона и календара, сняг в околностите на хижата няма.

► Велоклуб „Зарата“ организира две разходки на две колела в тези дни. Първоянуарската беше с елементи на планинско колоездене, малко кал, малко черен път, леко и лежерно, като за след новогодишната нощ. Второянуарската разходка беше „асфалтова“, по шосе до град Казанлък и обратно.

► Членове на клуба по Ски-туризъм предприеха изкачване на връх Мазалат и Голям Кадемлия в масива Триглав, с изходна точка – село Тъжа. Те споделиха, че са имали изпъстрен с вълнуващи срещи ден – с ловци, елени, диви кози и за десерт – мама мечка с две малки мечета, като дори успяха да ги заснемат на видео. Техен приятел турист ги попита (дали на шега или сериозно, не знаем) в прав текст – „Имахте ли река за подмиване?“.

► Трета част от клуба по Пешеходен туризъм пък пое в посока Кръстец и Бъзовец – към Царското кладенче и връх Голям Кръстец, към връх Бъзовец и Панорамната площадка, към параклиса „Вяра, Надежда, Любов и майка им София. Традиционна крайна точка на маршрутите беше туристическия заслон край Параклиска, където местен гайдар и певица повеселиха туристите.

► Членове на клуба на туристите Ветерани предприеха разходка в околностите на град Плачковци – през Късовци, Стоевци и Горно Стоевци до параклис „Света Троица“. Самият параклис се намира на около 6-7 км от центъра на гр. Плачковци. Той е изграден изцяло със средства от дарения и е осветен през 2012 год. От него се открива прекрасна гледка на юг към върховете Голям и Малък Бедек по билото на Стара планина.
Само един ден, а толкова много прояви на нашите туристи! Със сигурност има и още, за които засега не сме разбрали, но пък за сметка на това адмирираме всяко едно посещение в нашите планини – та нали горската пътека никога няма да ни отведе до аптека!

Снимките са дело на Ради Радев, Дарина Миланова, Николай Стоянов, Паолина Пидакиева, Константин Атанасов, Павлина Димитрова, Пламен Каравасилев, Даниел Йорданов, Донка Емилова. Описание ще намерите към всяка една снимка.
До нови срещи, приятели!