ПОКРИВЪТ НА ЕВРОПА

ПОКРИВЪТ НА ЕВРОПА


Днес до нас пристигнаха добри новини отвъд Черно море – участниците в експедицията „Елбрус 2019“ на ТД „Сърнена гора“ са се изкачили на връх Елбрус и успешно са се прибрали в „базовия“ си лагер – хотел на поляна Азау. Времето е било прекрасно за изкачването – планината Кавказ е предложила на нашите туристи топло (за надморската височина и сезона) и почти безветрено време. В групата най-многобройни са представителите на Алпийски клуб „Железник“ – десет, освен тях участват трима представители на клуба по ски-туризъм. Групата се допълва от двама представители на ТД „Хайдут“ и един гост.
„Върхът ни допусна до себе си!“, съобщи специално за фейсбук страницата на дружеството водачът на групата – Костас Канидис, опитен планинар, квалифициран водач, дългогодишен алпинист и участник в множество екеспедиции по целия свят. „Всички 14 участника в днешното изкачване достигнаха успешно върха, като четирима от тях направиха траверс на двата върха – Източен (5 621 м) и Западен Елбрус. Атаката започна от така наречения „Приют на единайсетте“ от 4 050 м надморска височина, половин час след полунощ (0:30 часà, времето в Кавказ съвпада с българското – бележка на автора) и продължи до 10:00 часà, когато и последната свръзка достигна височината на Западен Елбрус от 5 642 м. Един от участниците направи впечатляващата положителна денивелация от близо 3 250 м, като стартира своето изкачване от хотела в Азау вчера по обяд и след кратка почивка на Приюта продължи с останалите нагоре“ – допълни информацията Костас Канидис.
В предните дни още един от участниците изкачи самостоятелно връх Елбрус, като той дори вече се завърна и в България.
Очакваме в следващите дни повече информация и снимки от планината Кавказ, с още подробности за различните трудности в експедицията, аклиматизационните изкачвания, забавните моменти и спиращите дъха гледки от най-високата планина в Европа.
Поздравления, Елбрусци!