Приключи пролетното почистване на река Бедечка

Приключи пролетното почистване на река Бедечка


На организираното от „Запазете Бедечка“, Община Стара Загора, Туристическо дружество „Сърнена гора“, Зелени Балкани и други, пролетно почистване на река Бедечка, бяха изнесени тонове отпадъци от корито на реката и района на едноименния парк в Стара Загора .

Над 150 мъже, жени и деца на различна възраст се отзоваха на призива за оборка на трупаните с години боклуци по поречието и в зелените площи на местността. Участваха и специализираните отряди на туристическото дружество. Алпинистите се включиха в разчистването на труднодостъпните райони. Водният клуб към „Сърнена гора“ влeзе с лодка в старото езеро, откъдето извадиха автомобилни гуми и найлонови отпадъци.

Стари дюшеци, натрошени тоалетни чинии, тръби и куп още странни боклуци, някои от които очевидно престоявали с години по бреговете на реката, намериха доброволците.

Паралелно на организираните от туристическото дружество доброволци, друга група почисти територията около стария чинар.

На няколко нерегламентирани сметища за строителни и битови отпадъци, както и на колиба на клошари се натъкнаха почистващите. Край „дома им“ в парка било и едно от най-мръсните места, установиха доброволците при почистването. Преди оборката там, за съдействие бил извикан и патрул от общинска полиция, но намесата им не се наложи, тъй като „домакините“ се оказали миролюбиви.
Логистична подкрепа оказаха Община Стара Загора и сметопочистващата фирма „Зауба“. Само до 13 часа с отпадъци бяха напълнени 20-кубикова „гондола“ и два контейнера с обща вместимост 20 куб. метра

За да се предотврати понататъчното изхвърляне на строителни отпадъци в района, доброволците настояват Община Стара Загора да ограничи с бариери достъпа на автомобили в зелените площи край река Бедечка. Те разчитат на администрацията и да разруши откритата от тях колиба в парка, за да спре замърсяването на района от обитателите й.