Първа туристическа “Среща в града на липите”

Първа туристическа “Среща в града на липите”


          На 1 май 2022г. в Стара Загора се проведе поредното събитие по честване на 120-годишния юбилей на ТД“Сърнена гора”.

По предложение на председателя на клуба по пешеходен туризъм Енчо Станев и със съдействието на секретаря на дружеството Ваня Петкова и група активни туристи, се състоя първата туристическа “Среща в града на липите”.

На отправените покани се отзоваха 11 туристически дружества с различен брой представители  – ТД “Буйна кръв” Разград, ТГр “Куруто” Търговище, ТД ”Мадарски конник” Шумен, ТД “Черноморски простори” Варна, ТД “Росица” Павликени, ТД “Дочо Михайлов” Силистра, ТД “Добротица” Добрич, ТД “Трапезица 1902” Велико Търново, ТД “Узана” Габрово, ТД “Добруджанец” Генерал Тошево и ТД “Димитровец” Исперих. Гост на срещата беше и председателят на БТС Венцислав Венев.

Участниците в срещата бяха посрещнати пред Община Стара Загора с питка, самардала и менче с вино. Гостите бяха поздравени от зам.кмета на община Стара Загора Красимира Чахова. След това домакините дадоха възможност на гостите със съдействието на Историческия музей Ст.Загора да разгледат античния форум “Августа Траяна”.

Последва четиричасов  преход през парк Аязмото към кв.Дъбрава и околностите на града, като водачите на похода Стефка Божинова и Ваня Петкова представиха на туристите интересна информация за парка и забележителните околни върхове, а за целостта на групата се грижеше, движейки се последен, планински водач Денчо Колев.

Походът завърши на езерото “Загорка”, където домакините подкрепиха туристите с вкусни гюзлемички и вино, като в раздаването им се включиха и председателят на ТД “Сърнена гора” Георги Гацин и председателят на БТС Венцислав Венев.

На  празничната вечер в хотел “Сити” гостите бяха поздравени от танцов състав  “Тракийче”. Домакините бяха поздравени и получиха подаръци за юбилея си от всички присъстващи дружества, а всички гости получиха подарък торбичка с липов цвят и магнитче с логото на ТД “Сърнена гора”  .Туристите от ТД “Бачо Киро” бяха изпратили своя поздравителен адрес , чрез колегите от Павликени. Вечерта премина с много танци и хора под звуците на прекрасната музика, подбрана от изявилия се като диджей член на УС Даниел Йорданов. Проведоха се  игри и викторина с много награди. С подкрепата на спонсори – местни производители, известни в цялата страна, се проведе и весела томбола и имащите късмет получиха вкусни храни и напитки. Голяма радост предизвика появата на огромната юбилейна торта, на която след  множеството снимки се насладиха всички гости. Веселбата  продължи до малките часове на нощта.

На следващия ден  гостите си тръгнаха с множество благодарности към домакините и всички си пожелаха “Срещата в града на липите” да стане ежегодна.