Шампионска титла за клуба по ориентиране от Купа България

Шампионска титла за клуба по ориентиране от Купа България


От 24.06.2021г. до 27.06.2021 се проведе 45-тото международно състезание по ориентиране за Купа България в гр. Обзор.

На най-големия форум по спортно ориентиране в България участваха над 950 състезатели от стараната и чужбина. Старозагорския клуб участва с 38 състезатели в различните възрастови групи, най-малкия участик  беше Симона Радева в категория до 10 години, а най-възрастния е доайенът на ориентирането в Стара Загора – Матей Йорданов, който се състезава в категория мъже до 75 години.

Най-големия успех безспорно е на Лазар Миланов, който стана първи при мъжете до 16 години, след оспорвана битка с представителите на Румъния – Якоб Йоан и на Франция – Титуан Шателон. Първият ден той финишира трети след румънеца Якоб Йоан, а втори стана представителят на Академик-Варна Михаил Стоев, на втория ден стана първи. Най-интересно беше преследването на третия ден. При него времената на състезателите от първите два дни се сумират и състезателите стартират с изравняване. Класиралият се на първо място тръгва първи, вторият тръгва с разлика равна на изоставането от първия, после третия с разлика равна на изоставането от втория и т.н. При този тип надпревара, който пристигне първи на финала печели първото място и Купата в общото класиране. Лазар Миланов тръгна първи, французина Шателон стартира с изоставане само от 39 секунди, а Якоб Йоан тръгна 32 секунди след Титуан Шателон. На финала Лазар пристигна пръв с време 42мин 46сек, следван от Якоб Йоан (45:11) и Титуан Шателон (46:02).

 

Много добре се представи и Преслава Господинова (жени до 14 години), която стартира втора в преследването на 1 минута от първата. За съжаление пропусна точка и се декласира на третия ден. Даяна Кънчева в същата категория финишира 18-та от 42 състезателки. Алегра Малакова завърши 11-та при 12-годишните.

При ветераните Матей Йорданов се класира 3 в мъже до 75год., а Стоянка Ангелова стана 2-ра при жените до 50 години.

Въпреки проливните дъждове, които съпътстваха цялото състезание, настроението на състезателите и публиката беше слънчево както можете да видите в галерията и видеото.