63-ти Национален женски поход

63-ти Национален женски поход


От 01.03. до 05.03.2023 г. се проведе 63-ият Национален женски поход, организиран от Българската федерация по туризъм. От наша страна участвахме 10 туристки, като с най-много участия в този род походи бе Милка Георгиева – 7 участия. Домакини бяха сърцатите дами от Туристическо дружество „Кайлъшка долина“ гр.Плевен. Походът започна от с. Горталово с пешеходен преход в каньона на р. Чернелка.

И тъй като беше Първи март, няколко баби Марти ни посрещнаха подобаващо на поляната пред хижа Капчука. Имаше богата почерпка – сладки, сладкиши, фантастична местна сиропирана баница с локум, горещи напитки … И накъде без кръшни хора!

Вторият ден тръгнахме от с.Реселец за скалния феномен Тектонски грабен „Калето“.

Стигнахме и до местния вариант на Караджов камък от Родопите.

Посетихме в Карлуково храма „Успение Богородично“ (изграден по време на Второто българско царство и възстановен след пожар през 1602г) и намиращия се наблизо скален манастир „Св.Никола (Глигора)“. Кулминацията на деня бе пещерата Проходна, известна като „Очите на Бога“.

На Трети март бяхме на правилното място, решило изхода на Руско-Турската война – битката за Плевен. Походът започна от околностите на с.Ясен, от паметника на Победата.

На четвъртия ден имахме чудесна разходка в района, крепостта Сторгозия, Попов (от поп, свещеник) камък, яз.Тотлебенов вал, хижа Среброструй, пещера Разбитица, мимоходом покрай Музея на виното. И три от дамите в Старозагорската група се сдобихме с нови имена – Боровинка, Кокиче и Ягода, защото участваме за първи път.

Вечерта, на прощалната вечеря, групата ни се представи подобаващо и на дансинга.

На петия ден посетихме впечатляващата Панорама на Плевенската битка и през Скобелевия парк се качихме на автобусите за отпътуване към гарата. Приключи едно чудесно туристическо, пешеходно, образователно, културно пътешествие, което ще запомним с топлите човешки срещи с хора, изповядващи общо чувство – любовта към природата и финото умение да се споделя това ненатрапчиво с другите!

Автор Татяна Бояджиева